Новости
CrnoMore1
Претседателот Иванов одржа предавање во Фондацијата „Црно Море“ во Истанбул
Петок, 08 Февруари 2019

„Многу европски политики и обиди за стабилизација на Балканот, Кавказот и Блискиот Исток потонале во она што метафорично се нарекува бермудски триаголник. Денес доминираат перцепциите за овие региони, како области на поделби, конфликти, крвопролевања", рече Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов во своето предавање во Фондацијата „Црно Море" во Истанбул, во рамки на работната посета на Република Турција.

Во предавањето на тема: „Бермудскиот триаголник на европската политика, промените во рамнотежата на Балканот и улогата на Турција", Претседателот Иванов истакна дека сето она што се случува на Балканот, Блискиот Исток и Кавказот најмногу се одразува на Турција, која се наоѓа во средиштето на Бермудскиот триаголник на европските политики".

Зборувајќи за промените во рамнотежата на Балканот, тој потсети дека како и Република Македонија, така и Република Турција со години е блокирана во европските интеграции.

„Во нејзиното непосредно соседство се водат вооружени конфликти. Црното Море и Источниот Медитеран станаа подрачја на политичка нестабилност и пропаднати држави. Низ територијата на Република Турција минаа милиони бегалци од воените жаришта на Блискиот Исток, а не ја заобиколија ниту економските мигранти од Азија и Африка кои ја користеа Источно медитеранската мигрантска рута", истакна македонскиот претседател.

Во своето предавање, Претседателот Иванов кажа дека со Вестфалскиот мир е создадена традицијата на толеранција како одговор на верските војни.

„Но, границите на толеранцијата се покажаа за време на мигрантската криза. Во многу европски општества завладеа страв, недоверба, ксенофобија. Ние на Истокот имаме традиција на почитување и прифаќање на различноста која е фундаментално различна од толеранцијата. Оваа традиција ја прави Македонија да биде тоа по што е позната, а тоа е вековниот соживот меѓухристијаните и муслиманите. Затоа, треба да го сакаме и чуваме она што го имаме, за еден ден да го добиеме и она што го немаме", заклучи Претседателот Иванов во предавањето во Фондацијата „Црно Море" во Истанбул.

CrnoMore2

istanbul0702_1
Претседателот Иванов: Протестите се израз на криза на лидерството насекаде во светот
Четврток, 07 Февруари 2019

Протестите покажуваат дека лидерството е разведено од реалниот живот на милиони луѓе. Протестите се израз на криза на лидерството насекаде во светот. Ова го потврдуваат и статистиките, порача претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, кој денеска се обрати на претседателската сесија на 22. Евроазиски економски самит, што се одржува во Истанбул.

Иванов говореше за суштината, мотивите, но и целите на популизмот кој денеска е се поприсутен, а притоа се осврна на жолтите елеци во Франција и посочи на актуелните состојби во Британија, Венецуела, Германија.

„Луѓето кои ги гледаме како протестираат по улиците и плоштадите не се некоја точно одредена категорија на граѓани, туку луѓе од сите слоеви на општествата на кои глобалистичките елити со своите политики им ја одзедоа иднината, а на многумина им ги уништија и животите", порача Иванов.

Претседателот говореше за улогата на владеачката елита и потребата од стабилна власт.

„Таквата стабилна власт никогаш својата сила не ја црпи од силата и репресијата, туку од авторитетот и почитувањето на јавното мислење, односно волјата на граѓаните. Да се владее не значи да се украде или да се преземе моќта, туку мирно да се спроведува" порачува Иванов.

Станува збор за вистински бунт на граѓаните, додаде претседателот Иванов, против авторитетот на националните, но и европските институции, кои во името на неолибералната агенда и голиот профит ја претворија европската средна класа во прекаријат без иднина.

Глобалните елити, ќе додаде Претседателот, особено ги загрижува трендот кога довчерашните демократи по освојувањето на власта ги загрозуваат основите на демократијата.

„Очигледно е дека на западниот свет му е потребен нов идеал. Идеал што ќе ги комбинира економската динамика, индивидуалните слободи и рамнотежата во општеството. Тоа е идеалот за пристојно општество втемелено врз почитување на меѓусебните права и договори во кое секоја страна ќе знае кои се нејзините права и кои се нејзините обврски. Тоа е идеал за општество во кое договореното нема да може да биде променето од некој политичар или од владата. Односно, во кое општествените договори нема да се прекршуваат", порача претседателот Иванов на денешната претседателска сесија на 22. Евроазиски економски самит.

Темата на која се дебатираше на денешната претседателска сесија е: „Популизам: оживување на нови концепти во светот поради слабеење на либералната демократија. Дали популизмот и расизмот се причина за почеток на нови конфликти?"

Во рамки на работната посета на Република Турција, претседателот Иванов ќе одржи предавање на Фондацијата за образование, култура и заштита на животната средина „Црно море".

istanbul0702_2

marmara
Претседателот Иванов: 10-тата Школа за млади лидери ќе биде со фокус на дигиталната индустриска револуција
Среда, 06 Февруари 2019

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска во Истанбул, се обрати на свеченото отворање на 22. Евроазиски економски самит, што се одржува во организација на фондацијата Мармара.

Во своето поздравно обраќање на самитот што се одржува под мотото „22 години проект за мир и дијалог", претседателот Иванов изрази задоволство што темите на овој форум повеќе се фокусираат на иднината отколку на минатото, констатирајќи дека сега е вистинското време да се зборува за развојот на технологијата.

„Во третиот милениум, ние сакаме да бидеме дел од новите проекти за развој на човечкиот капитал. Но, прашањето што денес се наметнува е дали ќе бидеме активни учесници или само пасивни набљудувачи на овие неминовни процеси", рече македонскиот претседател.

Во контекст на предизвиците и можностите што ги нуди технологијата, македонскиот претседател се осврна на неговиот проект „Школа за млади лидери", што годинава ќе се одржи по 10-ти пат од 11 до 24 февруари во Струга, а во чијшто фокус ќе бидат предавања од областите на четвртата дигитална индустриска револуција.

„Школата е базирана на идејата и на визијата да им се овозможи на младите талентирани и амбициозни луѓе да ги подобрат нивните вештини и да ја развијат својата креативност и менаџерски капацитети. За изминатите девет генерации, 360 млади луѓе со различен академски и професионален фокус од Македонија и од странство имаа можност да ги слушнат предавањата и искуствата на повеќе од 200 реномирани предавачи", рече претседателот Иванов, додавајќи дека Школата беше наградена како најдобар општествено одговорен проект во Европа за 2017 година на Светскиот форум за бизнис-ангели.

Организатор на Евроазискиот економски форум е Фондацијата „Мармара", чијашто цел е унапредување на односите меѓу ЕУ и земјите од централна Азија и Блискиот Исток. Фондацијата е активно вклучена во јакнење на културата на дијалог, економската соработка и подобрување на регионалната соработка за поуспешно искористување на можностите што ги создава процесот на глобализација.
marmara_2

medal_18
Одликување со „Медал за заслуги за Македонија“ за извршниот директор на „ТАВ Аеродроми“ г. Сани Шенер
Понеделник, 04 Февруари 2019

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска со „Медал за заслуги за Македонија" го одликуваше г. Мустафа Сани Шенер, главен извршен директор и претседател на бордот на директори на „ТАВ аеродроми".

Медалот за заслуги се доделува на г. Шенер за исклучителната посветеност и ангажираност во своето работење и дејствување со што даде значаен придонес за развојот на македонската економија, како и за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Република Турција.

Претседателот Иванов на церемонијата на доделување на медалот рече дека благодарение на компанијата „ТАВ" и г. Шенер кој во екот на светската економска криза имаше храброст да инвестира во Република Македонија, скопскиот аеродром прерасна во регионален аеродром преку привлекувањето на повеќе патници, не само од нашата држава, туку и од соседните земји. „За да стигнат до многу светски дестинации, нашите граѓани мораа да полетуваат од соседните држави. Ваквата состојба се одрази и на инвестициската клима. Колку повеќе промени на летови за да се стигне до државата, толку е помала веројатноста на потенцијалните инвеститори да инвестираат во таа држава. И многу од тие нешта се сменија на 8 септември 2011 година. На денот кога Република Македонија ја празнуваше 20 годишнината од независноста, турската компанија „ТАВ" го отвори меѓународниот аеродром во Скопје. Заедно со Охридскиот аеродром „Св. Апостол Павле", скопскиот аеродром стана наша воздушна порта со Република Турција, со Европа и светот," истакна македонскиот претседател.

Г. Шенер се заблагодари за доделеното признание од страна на претседателот Иванов, додавајќи дека овој пример на странска инвестиција ги отвори вратите за можности за други инвеститори во Република Македонија.

„Добрите односи меѓу Турција и Македонија се навистина за восхит. Особено по нашата инвестиција, многу турски компании дојдоа и инвестираа во Македонија. Ова не прави толку многу среќни. Се чувствувам многу привилегиран и почестен што стојам тука пред вас и ја примам оваа награда", истакна во говорот пред присутните извршниот директор и претседател на бордот на директори на „ТАВ Аеродроми".

Компанијата „ТАВ Аеродроми" започна да управува со аеродромите во Скопје и во Охрид во 2010 година. Бројот на патници од 600 000 годишно во 2010 година, достигна 2.3 милиони патници годишно, додека бројот на директни летови до странски дестинации од 15 се искачи на 38. Скопскиот аеродром 3 години по ред добива награда за најдобар аеродром со најдобри услуги во категорија на аеродроми до 2 милиона патници на годишно ниво и е избран меѓу 10-те најдобри аеродроми во Европа од страна на престижните Скајтракс награди.

Tetovo1
Претседателот Иванов на одбележувањето на христијанскиот празник Св. Атанасиј Велики во Тетово
Четврток, 31 Јануари 2019
Prodi
Средба со г. Романо Проди, поранешен претседател на Европската Комисија
Четврток, 17 Јануари 2019
 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 4 од 198