ПРИЗНАНИЈА

ПОЧЕСЕН ПРОФЕСОР


lom

lom2

lom1

Диплома за Почесен професор на Московскиот универзитет „Ломоносов"

10 февруари 2014 година, Москва, Руска Федерација


06_FinanceEconomyChina_web

Сертификат за почесен професор на „Југозападниот универзитет за финансии и економија" во Ченгду, Народна Република Кина
23 октомври 2013 година, Ченгду, Народна Република КинаПОЧЕСНИ ДОКТОРАТИ


BANdiploma

BANmedal

Почесен доктор на науки на Бугарската академија на науки

21 ноември 2016 година, Софија, Република Бугарија


NevsehirHaciBektas

Почесен доктор на науки на Универзитетот „Хаџи Бекташи Вели" во Невшехир, Република Турција
5 март 2015 година, Невшерхир, Република Турција


02_TCIstanbul_web

Почесен доктор на науки на Универзитетот „Истанбул" во Истанбул, Република Турција
23 март 2011 година, Истанбул, Република Турција


01_TOBB_web

Почесен доктор на науки на „ТОББ Универзитетот за економија и технологија" во Анкара, Република Турција
9 октомври 2009 година, Анкара, Република Турција


04_SenatusUniversitatisChristianae_web

Почесен доктор на науки на Христијанскиот универзитет „Димитрие Кантемир" во Букурешт, Романија
6 октомври 2011 година, Букурешт, РоманијаBaku0Doktorat

BakuDoktorat

Почесен доктор на науки на Академијата за јавна администрација на Азербејџан, највисоката образовна и научна институција за образување на кадри и раководители во државната и јавната администрација
11 март 2016, Баку, Република Азербејџан

sivas

Почесен доктор на науки на Универзитетот „Џумхуријет", Сивас, Република Турција

11 мај 2018 година, Сивас, Република ТурцијаЧЛЕНСТВА ВО АКАДЕМИИ


09_worldAcademy_web

Сертификат за членство во Светската академија на науките и уметностите
16 декември 2013 година, Скопје, Република Македонија05_QFFFQS_web

Почесен протектор на „Европската академија на науките и уметностите" во Салцбург, Република Австрија
3 март 2012 година, Салцбург, Република Австрија


ОДЛИКУВАЊА


03_MilitaryHospitallerJerusalem_web

Одликување со највисокиот Орден на Малтешкиот ред на „Св. Лазарус" од Ерусалим
9 септември 2011 година,  Скопје, Република Македонија


08_Habsburg_web

Одликување со Орденот на свети Ѓорги од Куќата на Хабсбург-Лотринген
11 декември 2013 година, Скопје, Република Македонија


07_OrdoEquestrisViniEuropaeNosSenatus_web

Одликување со Почесен крст од Европското винско витештво од Ајзенштат 
10 јуни 2013 година, Скопје, Република Македонија

San_Paolo

Орден за заслуги, високо признание што го доделува Федерацијата на индустрии на Сао Паоло

11 декември 2017 година, Сао Паоло, Федеративна Република Бразил

medal_cesta_Marmara

Медал на честа, Евроазиски економски самит на фондацијата Мармара

1 март 2018, Истанбул, Република ТурцијаМЕЃУНАРОДНИ НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА

vroclavski_univerzitet_medal

Медал од Вроцлавскиот Универзитет
4 декември 2018 година, Вроцлав, Република Полска


   nagrada_OMD

Награда „Глобален државник“ од Обединетата Македонска Дијаспора во знак на благодарност за темелната одбрана на името на Македонија и визионерската Школа за млади лидери

23 септември 2018 година, Детроит, Соединети Американски Држави

plaketa

Награда за „Најдобар светски лидер кој инвестира во нова генерација“ доделена од Светскиот форум на бизнис ангели

19 февруари 2018 година, Истанбул, Република Турција

 moskva

Награда „Неговата Светост Патријарх Московски и на цела Русија Алексеј Втори" за 2016 година

23 мај 2017 година, Москва, Руска Федерација

IsaBeg_BiH

Годишна меѓународна награда „Иса бег Исаковиќ"

29 мај 2016 година, Сараево, Босна и Херцеговина

Praga_nagrada_sloboda

Наградата на слободата за 2014 година од Фондот за американски студии

5 август 2014 година, Прага, Чешка Република

BiH_blagodarnica

Благодарница од Европското движење на Босна и Херцеговина

8 мај 2012 година, Витез, Босна и Херцеговина


01_ForumDeCransMontana_small


02_ForumDeCransMontana_small

Награда на Фондацијата за 2014 година на Форумот Кран Монтана  
17 октомври 2014 година, Женева, Швајцарска Конфедерација


03_ISDR_small

Признание за лидерство во намалувањето на ризиците од катастрофи, доделено од Меѓународната стратегија за намалување на катастрофи при Обединетите Нации 
10 октомври 2011 година, Скопје, Република Македонија

Mostar

Посебно признание за придонес во стабилизацијата на односите во регионот

25 февруари 2011 година, Мостар, Босна и Херцеговина