Одликувања и признанија

Medal_zaslugi_MKОдликувањата и признанијата на Република Македонија се симболи на признание што се доделуваат за работи и дела што заслужуваат општо признание, пожртвуваност и истакнување за време на мир или војна. Одликувањата и признанијата на Република Македонија ги доделува и врачува лично претседателот на Република Македонија.

Одликувањата и признанијата на Република Македонија се доделуваат на поединци граѓани на Република Македонија, на правни лица, државни органи, установи, владини и невладини организации, на единици, команди, штабови и установи на вооружените сили на Република Македонија, на единиците на полицијата на Министерството за внатрешни работи и на припадниците на Армијата на Република Македонија и на Министерството за внатрешни работи.

Одликувањата и признанијата се доделуваат за постигнати резултати во доменот на општествено-политичките, стопанските,Orden_voeni научно-истражувачките работи, како и за особени заслуги од областа на социјалната и хуманитарната помош.

Одликувањата и признанијата се доделуваат и за активности кои придонесуваат за мирен и стабилен развој на Република Македонија, за придонес во нејзиниот демократски развој, за особено постигнати резултати во работата, како и за пројавена особена лична храброст во одбраната на татковината.

На физичките лица одликувањата можат да се доделат и посмртно. Одликувањата и признанијата можат да се доделат и на странски државници - дипломати, странски физички и правни лица, меѓународни организации и други асоцијации.Ордени на Република Македонија се:
1. Орден на Република Македонија
2. Орден "8 Септември"
3. Орден "Илинден - 1903 година"
4. Орден за заслуги за Македонија, и
5. Орден за воени заслуги


Медали на Република Македонија се:
1. Медал за заслуги за Македонија, и
2. Медал за храброст


Повеќе детали за критериумите за доделување одликувања и признанија, како и за посебните типови на Ордени и Медали, се содржани во Законот за одликувања и признанија на Република Македонија.


Доделени одликувања од страна на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов (2009-2014)

Указ бр.1      06.07.2009    Енио Мориконе, композитор и диригент од Република Италија                                         

                                                Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.2      02.09.2009    Д-р Роман Херцог, поранешен претседател на СР Германија                                            

                                                Орден „8 Септември“
Указ бр.3      21.12.2009    Д-р Жељу Жељев, поранешен претседател на Бугарија                                                    

                                                Орден „8 Септември“
Указ бр.4      21.12.2009    Симон Трпчески, пијанист                                                                                                              

                                                Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.5      01.02.2010    Уфе Елеман Јансен, поранешен Министер за надворешни работи на Данска            

                                                 Орден „8 Септември“
Указ бр.6      23.03.2010    Есма Реџепова Теодосиевска, естраден уметник                                                                 

                                                Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.7      15.06.2010    Круме Кепески, автор на првата македонска граматика, постхумно

                                                Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.8      05.07.2010    Национална установа „Фестивал Охридско лето“ - Охрид                                               

                                                Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.9      19.10.2010    Методија Андонов – Ченто, прв претседател на Президиумот на АСНОМ, постхумно

                                                Орден на Република Македонија
Указ бр.10    17.11.2010    Н.В. Ото Фон Хабсбург                                                                                                                     

                                                Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.11    20.01.2011    Тоше Проески, естраден уметник, постхумно одликување                                                

                                                Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.12    15.03.2011    Никола Кљусев, прв претседател на Владата на РМ, постхумно                                                   

                                                Орден „8 Септември“
Указ бр.13    28.03.2011    Државен архив на Република Македонија                                                                              

                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.14    15.08.2011    2. механизиран пешадиски баталјон од 1. Механизирана пешадиска бригада

                                                 на здружената оперативна команда на Армијата на Република Македонија               

                                                 Орден за воени заслуги
Указ бр.15    15.08.2011    Ренџерскио баталјон од полкот за специјални операции на Армијата на РМ

                                                 Орден за воени заслуги
Указ бр.16    15.08.2011    Национална установа „Манифестација Струшки вечери на поезијата“                         

                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.17    01.09.2011    Џон Битов, бизнисмен од Канада со македонско потекло                                                  

                                                 Орден „8 Септември“
Указ бр.18    05.09.2011    Јордан Мијалков, прв министер за внатрешни работи на Република Македонија     

                                                 Орден „8 Септември“
Указ бр.19    12.09.2011    Членовите на Македонската кошаркарска репрезентација                                                

                                          Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.20    20.09.2011    Даниел Димевски, претседател на Македонската Кошаркарска Федерација
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.21    28.09.2011    Лиана Думитреску, прв претставник на Македонците во романскиот Парламент
                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.22    29.09.2011    Национална установа Турски Театар

                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.23    14.10.2011    Шеик Хамад бин Калифа Ал Тани, Емир на Државата Катар
                                                 Орден „8 Септември"
Указ бр.24    28.10.2011    Правен факултет „Јустинијан Први", при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј"
                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.25    11.11.2011    Мировен Корпус од Соединетите Американски Држави
                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.26    15.11.2011    Универзитет на Југоисточна Европа, Тетово
                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.27    18.11.2011    Кијоши Мизуно, почесен генерален конзул на Република Македонија во Јапонија
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.28    14.12.2011    Припадници на АРМ – потполковник Орце Јордев, мајор Драганчо Војнески, мајор Димче Велков, постар водник Стојче Стоилов, постар водник Зоран Ристов, водник Зоран Трајков

                                                 Медал за храброст
Указ бр.29     14.12.2011    Сами Нуредин
                                                 Медал за храброст
Указ бр.30     30.01.2012    Членови на Македонската ракометна репрезентација
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.31     26.07.2012    Полк за специјални операции на АРМ
                                                 Орден за воени заслуги
Указ бр.32     26.07.2012    Митре Арсовски, прв началник на ГШ на АРМ
                                                 Орден за воени заслуги
Указ бр.33     26.07.2012    Национална гарда на Вермонт, САД
                                                 Орден за воени заслуги
Указ бр.34     26.07.2013    Воена академија на Република Турција
                                                 Орден за воени заслуги
Указ бр.35     17.08.2012    46 загинати припадници на АРМ од 2001 год., постхумно
                                                 Медал за храброст
Указ бр.36     17.08.2012    11 припадници на мисијата АЛТЕА, постхумно
                                                 Медал за храброст
Указ бр.37     30.04.2013    32 загинати припадници на МВР од 2001 год., постхумно
                                                 Медал за храброст
Указ бр. 38    16.07.2013    Ангел Митревски, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Република Хрватска
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.39     16.07.2013    Илона Захариева, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Италијанската Република
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.40     16.07.2013    Павле Велков, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Швајцарската Конфедерација
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.41     16.07.2013    Владимир Ралев, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Швајцарската Конфедерација
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.42     16.07.2013    Мајк Зафировски, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Соединетите Американски Држави
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.43     16.07.2013    Борис Ничов, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Соединетите Американски Држави
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.44     16.07.2013    Коста Гас Стенвик, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Канада
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.45     16.07.2013    Ферид Мурад, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Соединетите Американски Држави
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.46     16.07.2013    Зоран Ќосески, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.47     16.07.2013     Зоран Бечваровски, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Австралија
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.48     16.07.2013     Виолета Јовановска, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Австралија
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.49      16.07.2013    Диана Стерјовска, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработката со Австралија
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.50      16.07.2013   Јованка Смилевска, за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
                                                 Медал за заслуги за Македонија
Указ бр.51      02.09.2013   Бронислав Коморовски, претседател на Република Полска
                                                 Орден „8 Септември"
Указ бр.52      25.11.2013   Виктор Орбан, премиер на Унгарија
                                                 Орден „8 Септември"
Указ бр.53      23.01.2014   Евгениј Суханов, Руска Федерација
                                                 Орден за заслуги за Македонија
Указ бр.54      23.01.2014   Елена Верижникова, Руска Федерација
                                                 Орден за заслуги за Македонија

Одлука           08.10.2010   Владислав Барчиковски

                                                 Признание – Повелба на РМ
Одлука           29.11.2010    Детски фестивал „Златно славејче"

                                                 Признание – Повелба на РМ
Одлука           19.12.2011    Скопски џез фестивал
                                                 Повелба на Република Македонија

Одлука           07.02.2012    Друштво на писатели
                                                 Повелба на Република Македонија

Одлука           14.12.2012    Македонски ПЕН центар
                                                 Повелба на Република Македонија

Одлуки           16.07.2013    Македонски организации од дијаспората:

                                                 Асоцијација на македонски друштва „Форум", Швајцарија
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Македонско добротворно друштво „Македонија", Швајцарија
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Македонско културно друштво „Св. Кирил и Методиј – Крањ", Словенија
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Национален совет на македонското национално малцинство во Република Србија
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Организација „Обединети Македонци од Канада"
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Македонски меѓународен комитет за човекови права, Канада
                                                 Повелба на Република Македонија

                                                 Организација „Обединета Македонска Дијаспора", САД
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Австралиско – македонски комитет за човекови права
                                                 Повелба на Република Македонија
                                                 Македонски просветно – училиштен одбор за Нов Јужен Велс, Австралија
                                                 Повелба на Република Македонија
Одлука           18.11.2013    Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков" – Скопје
                                                
Повелба на Република Македонија


Доделени одликувања од страна на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов (2014-денес)Указ бр. 1      21.07.2014   Андон Дончевски, иселеник од Република Македонија во Австралија
                                               
Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 2      21.07.2014   Владимир Стрезов, иселеник од Република Македонија во Австралија
                                            
    Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 3      21.07.2014   Зоран Костадинов, иселеник од Република Македонија во Швајцарија
                                            
    Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 4      21.07.2014   Ердован Етоски, иселеник од Република Македонија во Швајцарија
                                               
Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 5      21.07.2014   Спасо Божинов, иселеник од Република Македонија во Сојузна Република Германија
                                                
Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 6      21.07.2014   Омер Калеши, иселеник од Република Македонија во Франција
                                               
Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 7      21.07.2014   Ристо Стефов, иселеник од Република Македонија во Канада
                                               
Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 8      21.07.2014   Борис Папучкоски, иселеник од Република Македонија во САД
                                               
Медал за заслуги за Македонија
Указ бр. 9                             Петар Иваноски - Тиквар, борец на македонското национално-ослободително движење и учесник на Првото заседание на АСНОМ
                                                
Орден за заслуги за Македонија
Указ бр. 10    24.11.2014   Македонска филхармонија
                                                
Орден за заслуги за Македонија

Указ бр. 11    28.11.2014   Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје
                                                
Орден за заслуги за Македонија
Указ бр. 12    18.12.2014   Македонска радио-телевизија
                                                Орден за заслуги за Македонија

Указ бр. 13    09.06.2015   Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологиија при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" – Скопје

                                                 Орден за заслуги за Македонија

Указ бр. 14    21.09.2015   Џорџ Буш

                                                Орден на Република Македонија

Указ бр. 15    21.12.2015   Македонски народен театар

                                                Орден за заслуги за Македонија

Указ бр. 16    14.04.2016   Национална установа Драмски театар - Скопје

                                                Орден за заслуги за Македонија

Одлуки      21.07.2014   Македонски организации од дијаспората:

                                                Добротворна организација "Св. Архангел Гаврил" - Нов Јужен Велс, Австралија

                                                Повелба на Република Македонија
                                                Хуманитарна организација „Надеж" - Мелбурн, Австралија
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Македонска добротворна организација (MCWA) - Викторија, Австралија
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Македонска општина од Западна Австралија
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Македонско друштво "Илинден" - Хановер, Лацен, Германија
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Заедница на Македонците во Република Хрватска - Загреб, Хрватска
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Весник "Македонија" – Торонто, Канада
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Радио "Вардарски Бранови" – Виндзор, Канада
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Радио програма "Обединета Македонија" – Торонто, Канада
                                                Повелба на Република Македонија
                                                Македонскиот комитет за човекови права од Њу Џерси – Њу Џерси, САД
                                                Повелба на Република Македонија

Одлука           11.12.2014       Еврејска заедница во Република Македонија                                         
                                               
Повелба на Република Македонија


Одлука           26.05.2015       Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“
                                               
Повелба на Република Македонија

Одлуки           04.06.2015       Македонски организации од дијаспората:

                                                Француско-македонската асоцијација „Блаже Конески" од Мант ла Жоли, Француската Република

                                               
Повелба на Република Македонија
                                                Културното и спортско друштво „Преспа – Бирлик" од Малме, Кралството Шведска
                                               
Повелба на Република Македонија
                                                Охридското социјално друштво „Св. Наум Охридски" од Мелбурн, Австралија
                                               
Повелба на Република Македонија
                                                Австралиско-македонскиот театар од Сиднеј, Австралија
                                               
Повелба на Република Македонија
                                                Ансамблот „Македонка" од Торонто, Канада
                                               
Повелба на Република Македонија

Одлука           04.06.2015       Црвен крст на Република Македонија
                                               
Повелба на Република Македонија


Указ бр.17     27.04.2016       Единица за специјални задачи при Министерството за внатрешни работи
                                                Орден за воени заслуги

Указ бр.18     27.04.2016       Единица за брзо распоредување при Министерството за внатрешни работи
                                                Орден за воени заслуги

Указ бр.19     27.04.2016       Бобан Ивановиќ, Горан Илијевски, Жарко Кузмановски, Исамедин Османи, Сашо Самојловски, Ненад Серафимовски, Горан Стојменовиќ, постхумно
                                                    Медал за храброст

Указ бр.20     06.06.2016       Милош Земан, претседател на Чешката Република
                                                    Орден „8 Септември"

Указ бр.21     11.07.2016      Лилјана Стоилковска-Андоновска, иселеник од Република Македонија во Кралството Шведска
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.22     11.07.2016      Борче Величковски, иселеник од Република Македонија во Република Србија
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.23     11.07.2016      Иван Трпоски, иселеник од Република Македонија во Австралија
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.24     11.07.2016      Кирил Христовски, иселеник од Република Македонија во Соединетите Американски Држави
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Одлука           11.07.2016      Македонски сојуз во Кралството Шведска
                                                    Повелба на Република Македонија

Указ бр.25     08.08.2016       Баталјон на Воена полиција при Армијата на Република Македонија
                                                    Орден за воени заслуги

Указ бр.26     08.08.2016       Инженерски баталјон при Армијата на Република Македонија
                                                    Орден за воени заслуги

Указ бр.27     08.08.2016       Оддел за гранични работи и миграции при Министерството за внатрешни работи
                                                   Орден за воени заслуги

Указ бр.28     08.08.2016       Единица за обука и поддршка при Министерството за внатрешни работи
                                                   Орден за воени заслуги

Oдлука           09.09.2016       Сојуз на здруженијата на пензионерите на Македонија
                                                
    Повелба на Република Македонија

Указ бр.29     12.10.2016       Народна Банка на Република Македонија
                                                  
Орден за заслуги за Македонија

Одлука           26.10.2016       Асоцијација на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија
                                                   Повелба на Република Македонија

Указ бр.30     29.11.2016       Факултет за музичка уметност-Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј"-Скопје
                                                    Орден за заслуги за Македонија

Указ бр.31     05.12.2016       Јован Таковски
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.32     23.03.2017       Агенција за разузнавање
                                                    Орден „Илинден - 1903 година“

Одлука           20.04.2017       Републички совет за безбедност на сообраќајот на патиштата
                                                    Повелба на Република Македонија

Указ бр.33     25.04.2017       Македонска опера и балет
                                                   
Орден за заслуги за Македонија

Одлука           05.06.2017       Ракометен клуб „Вардар“
                                                     Повелба на Република Македонија

Указ бр.34     05.06.2017       Членовите на Ракометниот клуб „Вардар“
-    ракометарите:
СТОЈАНЧЕ СТОИЛОВ, AРПАД ШТЕРБИК, ВЛАДО НЕДАНОВСКИ, СТРАХИЊА МИЛИЌ, РОЖИЕРО МОРАЕС ФЕРЕРО, ХОРХЕ МАКЕДА, АЛЕКСАНДР ДЕРЕВЕЊ, ИГОР КАРАЧИЌ, АЛЕКС ДУШЕБАЕВ, ИЛИЈА АБУТОВИЌ, ЈОАН КЕЊЕЛАС, ЛУКА ЦИНДРИЌ, ПЕТРЕ АНГЕЛОВ, ИВАН ЧУПИЌ, ТИМУР ДИБИРОВ, ДАНИИЛ ШИШКАРЕВ, ЈАЊА ВОЈВОДИЌ, МИЈАЈЛО МАРСЕНИЌ, ВУКО БОРОЗАН   и

-    стручниот тим:
РАУЛ ГОНЗАЛЕЗ ГУТИЕРЕЗ, ДАВИД ДАВИС КАМАРА, МАРКО САВОВСКИ, ДИМИТАР МАНЕВСКИ, ВИКТОР СТОЈАНОВ, БИЛЈАНА ЦРВЕНКОСКА, ГОРАН БОЦЕВСКИ, ДАНИЈЕЛ ЈУРИШИЌ, ЕДУАРД КОКШАРОВ, ГОРАН СИМИЌ,  РАТКО КАПУШЕВСКИ, ГОРДАНА НАЦЕВА, ДАВОР СТОЈАНОСКИ, СЕРГЕЈ САМСОНЕНКО
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.35     17.08.2017       Команда за обука и доктрини при Армијата на Република Македонија
                                                    Орден за воени заслуги

Указ бр.36     17.08.2017       Баталјон за почести при Армијата на Република Македонија
                                                     Орден за воени заслуги

Указ бр.37     17.08.2017       4. Механизиран пешадиски баталјон при Армијата на Република Македонија
                                                      Орден за воени заслуги

Указ бр.38     04.06.2018       Хајнц Брандл
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Одлука           24.07.2018       Здружение на граѓани „ИЛИНДЕНСКИ МАРШ 1978"
                                                    Повелба на Република Македонија

Указ бр.39     15.08.2018       1. Механизиран пешадиски баталјон при Армијата на Република Македонија
                                                      Орден за воени заслуги

Указ бр.40     15.08.2018       Баталјонот за врски при Армијата на Република Македонија
                                                      Орден за воени заслуги

Указ бр.41     07.09.2018       Јован Павлевски
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Одлука          17.10.2018       Сојуз на извидници на Македонија
                                                    Повелба на Република Македонија

Указ бр.42     31.01.2019       Мустафа Сани Шенер
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.43     08.02.2019       Акан Сувер
                                                    Медал за заслуги за Македонија


Указ бр.44     08.02.2019       Олга Панкина
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.45     08.02.2019       Ханс Лотар-Штепан, постхумно
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.46     08.02.2019       Јан Соколовски
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.47     08.02.2019       Волф Ошлис
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Одлука          08.02.2019       Турска агенција за соработка и координација-ТИКА
                                                    Повелба на Република Македонија

Указ бр.48     11.02.2019       Виктор Фридман
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.49     11.02.2019       Кристина Крамер
                                                    Медал за заслуги за Македонија


Указ бр.50     11.02.2019       Стојан Лекоски
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.51     11.02.2019       Феликс Унгер
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.52     11.02.2019       Карл Фон Хабсбург
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.53     11.02.2019       Исмаил Серагелдин
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Указ бр.54     11.02.2019       Коста Пеев
                                                    Медал за заслуги за Македонија

Одлука          11.02.2019       Македонија 2025
                                                    Повелба на Република Македонија


Указ бр.55     25.02.2019       Емини Џелал Омер
                                               Реџепи Мухарем Бујамин
                                               Фета Нејази Семир
                                               Саљихи Фихат Сељадин
                                                      Медал за храброст