|
Ромите се интегрален дел од македонското општество – честитка по повод Меѓународниот ден на Ромите
|
|
|
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на припадниците на Ромската заедница во Република Македонија им го честита Меѓународниот ден на Ромите:
Почитувани сограѓани,
Ми претставува особено задоволство да ви го честитам - 8 Април, Меѓународниот ден на Ромите.
8 Април е денот посветен на историјата и културата на Ромите, кој се одбележува низ целиот свет, афирмирајќи ја потребата од поголема поддршка за ромската популација која се соочува со социјални и економски проблеми.
Република Македонија со гордост го прославува 8 Септември, потенцирајќи го значењето на културните вредности и специфики на Ромската заедница.
Ромите, како интегрален дел од македонското општество, се рамноправни со останатите граѓани и ги уживаат придобивките да го негуваат својот јазик и да ги развиваат својата култура и традиции, и активно да партиципираат преку своите партии во политичкиот живот.
Почитувани граѓани од ромска националност,
Ве уверувам дека и натаму јас, лично, и сите институции на системот ќе работиме на натамошно подобрување на благосостојбата на Ромската заедница преку унапредување на образованието, здравството, економијата и социјалната сфера.
Наполно сум убеден дека со заеднички сили ќе постигнеме уште поголеми успеси.
Нека е Честит празникот!
д-р Ѓорге Иванов
|