Претприемачкиот дух е движечка сила за раст на економијата - ТОББ Интернационален Бизнис Форум, Турција
Четврток, 13 Септември 2012   

Обраќање на претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на свеченото отворање на Меѓународниот бизнис форум во организација на Унијата на стопански комори и стокови берзи на Турција и ТОББ Универзитетот за економија и технологија во Истанбул:

Почитувани,
Дозволете ми да го истакнам задоволството од можноста да ги поздравам учесниците кои присуствуваат на овој значаен јубилеен настан.

Денес не сум тука само поради тоа што во 2009-та година се стекнав со почесен докторат на ТОББ Универзитетот. Денес, сум тука и поради пријателството кое го негуваат Република Македонија и Република Турција. Тука сум и поради улогата на Унијата на комори и стокови берзи на Турција – ТОББ за економскиот развој на оваа земја. ТОББ има за цел да обезбеди единство и солидарност помеѓу коморите и берзите. Подобрување на развојот на професиите согласно потребите. Унапредување на искреноста и довербата во односите на членовите едни со други и со јавноста, како и зачувување на професионалната дисциплина и етика. Со овие цели, ТОББ им овозможува на членовите подготвени да се соочуват со глобалните трендови.

Ценети присутни,
Светот денес се соочува со глобални економски, политички и безбедносни ризици и предизвици. Меѓународната економска соработка е единствена можност за зголемување на конкуренцијата на глобално ниво. Соработка која придонесува во јакнење на националната конкурентност на стопанството, за да може да се натпреварува во сложените економски услови во светот.

Во таква реалност, особено сум задоволен што Република Македонија и Република Турција имаат традиционално добри односи кои позитивно влијаат на зајакнувањето на економската соработка меѓу двете земји. Знаејќи ги економските потенцијали на двете држави ценам дека досегашната севкупна економска соработка го нема достигнато посакуваното ниво. За таа цел, Република Македонија и Република Турција вложуваат дополнителни напори на економски план за максимално користење на сите расположливи капацитети.

Почитувани гости, приватниот сектор и посебно претприемачкиот дух претставуваат движечка сила во глобалниот свет. Сила која овозможува раст на економијата, придонесува за намалување на невработеноста и го трасира патот кон напредокот. Со нив одржливиот и долгорочен економски раст и развој, може да биде извесен. Ваквиот пристап овозможува да се изградат и подготват самоуверени лидери со јасна визија за иднината, способни да се соочат со конкуренцијата. Секако, потребна е храброст за преземање на ризик, креативност и мотивација за постигнување успех.

Силно верувам дека денешната средба ќе помогне, во отворање на нови хоризонти и идеи за соработка, како и  конкретни резултати во интерес на развојот на бизнис-идеите и приватниот сектор. На Унијата на комори и стокови берзи на Турција и посакувам уште многу успеси и вакви јубилеи.

Ви благодарам.

Back<<Назад