| Честитка до припадниците на ромската заедница по повод Интернационалниот Ден на Ромите | |
|
|
Почитувани, Ми претставува особено задоволство на сите припадници на ромската заедница во Република Македонија да им го честитам интернационалниот ден на Ромите-8 ми Април. 8 ми Април е ден кој со гордост го прославува најголемато етничко малцинство во Европа и кој е убава можност да се афирмира историјата и културата на Ромите, но и нивната актуелна социо-економска положба во различните општества во светот. Република Македонија се гордее со припадниците на ромската заедница кои се нераскинлив дел од Македонското општество и со степенот на права кои ги уживаат се пример за целиот свет. Имено во нашата земја Ромите имаат можност да се образуваат на својот мајчин јазик, да гласаат за своите партии и кандидати и да бидат претставени во сите институции на државата. Токму пред само два дена имавме можност да и го доделиме Орденот за заслуги за Македонија на кралицата на ромската музика Есма Реџепова-Теодосиевска. Тоа е признание за Есма и за сите припадници на ромската заедница и за нивниот придонес во градењето и претставувањето на Република Македонија. Почитувани граѓани од ромската националност, Ние нема да застанеме и да се задоволиме со она што досега е постигнато. Борбата за подобрување на социјалната и економска состојба на Ромите не смее да престане. Тое е перманентен процес кој изискува секојдневни активности и ангажмани. Ве уверувам дека во институцијата Претседател и во мојата личност имате посветен и верен подржувач на овој процес. Нека е честит празникот.
|
По повод Интернационалниот Ден на Ромите 8 април, Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов ја испрати следната честитка до припадниците на ромската заедница во Република Македонија.