Честитка до г-дин Херман ван Ромпуј по повод изборот на функцијата Претседател на Европскиот совет
Петок, 02 Март 2012   

altПретседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по повод реизборот на функцијата Претседател на Европскиот совет, упати писмо до Претседателот на Европскиот Совет, Херман ван Ромпуј.

Почитуван господине Претседател,

По повод Вашиот повторен избор на функцијата Претседател на Европскиот совет, дозволете ми, од мое лично име и од името на граѓаните на Република Македонија, да Ви упатам искрени честитки и желби за натамошни успеси во извршувањето на оваа одговорна функција.

Би сакал да истакнам дека Република Македонија и јас лично високо го цениме Вашиот ангажман и посветеност за развој на Унијата, особено во процесот на заокружување на најголемиот и најзначаен проект на нашиот континент, обединета и просперитетна Европа. Но, верувам, го делиме мислењето дека без забрзана интеграција на регионот на Југоисточна Европа, патот до заедничките цели, стабилност и благосостојба, за сите земји од нашиот регион, ќе биде отежнат. Граѓаните на Република Македонија силно веруваат во овој историски проект, посветено, со сиот свој капацитет и потенцијал, и натаму работат на исполнување на стандардите и критериумите за реализирање на својата стратешка цел, членство во Унијата. Оттука, Република Македонија очекува постигнувањата и напредокот да бидат крунисани со почеток на пристапните преговори со ЕУ, за што, како и досега, ја очекуваме Вашата поддршка. Сметаме дека крајно време е преговорите да почнат. Сите би имале корист од овој процес, ние, нашиот јужен сосед, но и поширокиот регион.

Ме радува што Ваш приоритет останува политиката за натамошно проширување на ЕУ, и оттука, очекувам Ваша поддршка за мојата земја на тој план.

Почитуван господине Претседател, Ве молам, примете ги изразите на моето највисоко почитување.

д-р Ѓорге Иванов

Back<<Назад