Писмо со сочувство до турскиот Претседател Ѓул за загинатите во земјотресот во округот Ван
Вторник, 25 Октомври 2011   

alt

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов упати писмо со сочувство до Претседателот на Република Турција Абдула Ѓул, по повод катастрофалниот земјотрес кој го погоди округот Ван во Република Турција. 

Почитуван господине Претседател,

Со големо жалење ги примив вестите за катастрофалниот земјотрес и длабоко жалам за загубените животи, за човечките страдања и големите штети од оваа катастрофа која ја погоди пријателска Турција.

Нема соодветни зборови кои ќе ја намалат Вашата и тагата на граѓаните на Република Турција, но дозволете ми во името на граѓаните на Република Македонија и во свое лично име да Ви упатам изрази на мое најискрено сочувство. Сигурен сум, господине Претседател, дека со Вашето лидерство Република Турција брзо ќе ги надмине последиците од оваа природна катастрофа.

Ве молам, изразите на најдлабоко сочувство да ги пренесете до семејствата на настраданите и сакам да Ве уверам дека граѓаните на Република Македонија и јас лично искрено жалиме за овој трагичен настан.

д-р Ѓорге Иванов

Back<<Назад