Писмо од г. Хајнц Фишер, сојузен претседател на Република Австрија
Четврток, 30 Јуни 2016   

heinz-fischerВаша Екселенцијо,

По 12 години на функција, мојот втор мандат како Претседател на Република Австрија завршува на 8 јули 2016 година. Со овие неколку реченици, би сакал да се збогувам и да Ви се заблагодарам на соработката во интерес на добрите релации помеѓу нашите две земји.

Отсекогаш сум ја ценел можноста за размена на мислења со вас, на теми од билатерално и меѓународно значење, без оглед дали во рамки на состаноците на процесот Брдо - Бриони или во други пригоди.

Од сите мои обврски како сојузен Претседател, отсекогаш сум сметал дека одржувањето и развивањето на меѓународните контакти е особено значајно. Убеден сум дека меѓународната соработка претставува незаменлив столб за успешна надворешна политика и надворешно-економска политика, и дека Шефовите на држави може да дадат важен придонес во таа насока.

Во свет кој е глобализиран и брзо се менува, соочени сме со големи предизвици и задачи за иднината. Сметам дека со нив може успешно да се управува само со заедничка работа, меѓусебна почит и разбирање, наспроти преземањето еднострани активности.

Следствено на тоа, се надевам дека успешната соработка помеѓу нашите две земји ќе продолжи и во иднина.

Back<<Назад