|
Честитка по повод Националниот празник на Република Бугарија
|
|
|
Почитуван господине Претседателe,
Ми преставува особена чест и задоволство од името на граѓаните на Република Македонија и од свое лично име, да Ви упатам срдечни честитки по повод Националниот празник на Република Бугарија.
Дозволете ми во оваа свечена пригода, да го изразам моето задоволство од одличните пријателски односи меѓу нашите две земји, како и моето уверување дека со заемен ангажман ќе придонесеме за нивно понатамошно унапредување во сите полиња од заеднички интерес.
Истовремено, дозволете ми да ја истакнам посветеноста на Република Македонија во градењето добрососедски односи и во тој дух да го изразам очекувањето за скорешно усогласување на текстот на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка.
Воедно, би сакал да ја искористам оваа свечена пригода и да ја реафирмирам поканата за ваша официјална посета на Република Македонија, што би претставувало можност за внесување на нов импулс во македонско – бугарските односи и соработка.
Верувам дека Република Бугарија и натаму силно ќе ја поддржува Република Македонија во исполнувањето на нејзините стратешки цели – членство во Европската унија и НАТО.
Дозволете ми, господине Претседателе, да ви ги упатам изразите на моето највисоко почитување.
д-р Ѓорге Иванов
|